webpagina Kwispels Vakantie

Hondenbewustzijn is onderdeel van Kwispels Vakantie, hondenopvang in huiselijke kring

woensdag 29 november 2017

Zuideuropees hondje adopteren, waarom wel?

Deze week in het nieuws: een buitenlandse adoptiehond, is dat wel zo verstandig?


Het nieuwsbericht van NOS was vaag, incompleet en bevatte geen conclusie. Ben zo benieuwd wat voor chocola ze hiermee verwachtten te maken.. Of is het juist een objectieve weergave geweest? Nou, nee.


De ingrediƫnten voor een geslaagde adoptie

1. kennis van de achtergronden: bonafide stichting, check. geen broodfok (dus in het buitenland, maar ook hier: mensen die geld willen maken door op onacceptabele manier met dieren om te gaan en dus fokken en verkopen alsof ze zwerfhondjes of semi-rashondjes hebben gevonden), check!

2. kennis van de "markt" er zijn bijna 80 stichtingen in Nederland die zich met het invoeren van zwerfhondjes en/of asielhondjes bezighouden. Waar je op moet letten heb ik in een eerder blog beschreven.

3. kennis van de "vraag". In Nederland is er inmiddels gemiddeld per huishouden ook een hond. Hij hoort er echt helemaal bij. De vraag is zo groot dat fokkers van op liefdevolle wijze gefokte rashonden dit nooit zouden kunnen bolwerken en dat de gemiddelde Nederlander dit ook nooit zal kunnen betalen.

4. kennis van het "aanbod" bij de Nederlandse asiels. Honden gaan helaas heel erg vaak binnen 2 jaar terug of worden bij geluk alsnog direct bij een eigenaar geplaatst die goed weet wat de hond nodig heeft om zich weer senang te voelen. Als een hond binnen 2 jaar terug komt in het asiel is er vaak sprake van in ernst variƫrende gedragsproblemen. De gemiddelde hondenliefhebber wil echter een zachtaardige en goed gesocialiseerde hond. De asiels vullen hun aanbod daarom aan met de aanhankelijkere karakters uit Zuideuropa. (Laat niet onverlet dat de hond met zeer ernstige gedragsproblemen vaak veroordeeld blijft tot het asiel of erger).

5. neem de tijd en onderzoek wat je de hond kunt en wilt bieden en wat je van de hond verwacht, neem contact op met minimaal 5 stichtingen en ga een eerlijke match aan.

6. realiseer je dat een geadopteerde hond uit zuideuropa een geschiedenis heeft wellicht in een veel rustigere of juist veel onrustigere omgeving. Neem een bench en adaptil* en geef je hond 2 weken een behandeling alsof hij of zij net 8 weken oud is, veel moet slapen en rustig en met mate moet wennen aan alles wat zich hier in huis, op straat of in het bos afspeelt. Is de hond extreem angstig? Dan sterkere medicatie via de dierenarts en nog kleinere stapjes zetten. Neem je hond in bescherming en zorg voor veiligheid, rust en positieve associaties.

7. denk je dat je het niet trekt? Tegen reiskostenvergoeding en 25 euro voor het puppyhandboek van Hondenbewustzijn kom ik bij je langs en leg ik je persoonlijk in ongeveer 1,5 uur tijd uit hoe je de geadopteerde liefde van je leven ook zijn plekje voor het leven kunt geven.

8. Liefde voor het dier en aandacht voor zijn taal zijn ten slotte de zaken die voorop moeten blijven staan, net als bij de stichtingen en asiels in Nederland die met liefde dit werk verrichten en er dagelijks zonder daar voor betaald te worden uren aandacht in steken.
________________________________________________________________

Wil je echt bouwen aan een gezonde band met je hond, vraag dan een hondengedragsspecialist om je te coachen bij hoe je de hond weer in optimale balans krijgt met zichzelf en de omgeving. Wij bieden individuele puppycoaching en hondengedragstherapie tegen redelijke tarieven. Meer informatie? bel of mail.

Het werkgebied van Hondenbewustzijn is Noordholland. Wij verzorgen ook hondenopvang in huiselijke kring op kleine schaal.
Wil je contact met mij opnemen voor een consult, of ben je nieuwsgierig naar onze diensten bij Hondenbewustzijn? Ga naar de site, mail lucia@kwispelsvakantie.nl. of bel 06 - 51760749.