webpagina Kwispels Vakantie

Hondenbewustzijn is onderdeel van Kwispels Vakantie, hondenopvang in huiselijke kring

maandag 28 november 2016

Een pup die bijt, dat is toch NIET NORMAAL

Een pup die bijt, dat is toch NIET NORMAAL
Een puppycursus is een goed ding, een goed begin. Dus het halve werk. Het hele werk zit m in iets heel anders: snap ik wat voor dier mijn hond is, wat hij allemaal kan en moet kunnen doorstaan om evenwichtig groot te worden, waar zijn specifieke genialiteit op is gebaseerd en hoe zorg ik ervoor dat mijn hond niet in conflict raakt met andere honden. Daarnaast: wat vertel ik mijn kinderen over hoe het nu zit met aandacht en hoe verdeel ik die aandacht nu het best. Hoe zorg ik er voor dat voernijd, spelnijd, territoriumnijd en aandachtsnijd (jaloezie) geen rol gaan spelen in het spel tussen hond en kind. En wanneer is de energie van hond, kind en eigenaar nu eigenlijk echt in balans? Naast alle vragen die praktisch zijn: zindelijkheid, netjes terug komen bij de baas en lekker loslopen, de ontwikkelingen in de puberteit en vragen over voeding en sterilisatie kunnen wij u echt 1 op 1 en dus heel persoonlijk bij de begeleiding in het lezen van de hondentaal en het begrijpen van zijn specifieke intelligentie. Een puppycoach helpt u alle dagen zelfverzekerd met uw hond op pad te zijn. In plaats van 1 x per week gezellig oefeningen doen met de pup.

Heeft u een pup die bijt? In uw broekspijp hangt, allerlei spullen pakt om op te kauwen of zelfs uw kind wel eens bijt, dan is het zeer dringend tijd dat u een kijkje neemt op de site van de NVVH en een hondenspecialist bij u in de buurt uitzoekt om bij u op locatie te komen coachen. Ook heel gezellig, maar minstens zo belangrijk: leerzaam voor u en uw hele gezin. En de hond? Die steekt er natuurlijk ook allemaal goede dingen van op. Hij heeft dan spontaan geen Bobby-nee meer maar Bobby-Top.


We horen het zo vaak: ze hebben tandjes, dus ze bijten en dat is heel normaal. Nee hoor, het hoort er niet bij, het is niet normaal. Maar het is wel normaal dat uw hond het snel aanleert. En de bedoeling is nu juist van niet. Toch is deze spiraal zonder ingrijpen van een goed opgeleide coach moeilijk om te vormen naar gewenst gedrag van uw pup.

En ik, als hondengedragsspecialist kan u toch helpen precies dat voor elkaar te krijgen.
En dan is straks een pup die bijt,  verleden tijd.



Ik heb inmiddels zeer tevreden klanten in Purmerend, Hoorn, Haarlem, Heerhugowaard, Alkmaar, Castricum, Heemskerk en Velsen en zelfs in Amsterdam! www.kwispelsvakantie.nl (tab pagina Hondenbewustzijn)

maandag 3 oktober 2016

de Krrrrracht van AANDACHT versus Fixatie

Let op: Honden uit de fixatie op elkaar halen is een vorm van symptoombestrijding. Bij een consult van Hondenbewustzijn aan huis, gaan we veel meer in op de specifieke triggers en aanleidingen van het probleemgedrag. En kunnen we ook kijken naar wat je nog meer kunt doen om je hond stabieler en dus zelfverzekerder te maken. Dat scheelt dan nog veel meer kopzorgen tijdens het uitlaten van je hond.
____________________________________________________________

Tijdens mijn coachingssessies bij Intratuin kom ik veelvuldig problemen tegen die zowel interessant zijn als vaak in de kleinste details toch op een relatief eenvoudige manier zijn bij te sturen.

Ook bij wandelingen in het park, waarbij ik niet schroom om het heft direct over te nemen als ik denk dat er sprake is van een wat vagere voorgeschiedenis van de hond. In dat soort gevallen, waarbij een hond bij voorbeeld uit het buitenland is geadopteerd een aantal zaken zeer zichtbaar aan het licht komen in een kort gesprek en een paar ontmoetingen met andere honden.

In mijn puppy-handboek ga ik uitvoerig in op de Kracht van de Aandacht van de eigenaar (en natuurlijk de andere gezinsleden). Hoe vaak horen we niet dat een hond gewoon "nee" moet leren of zien we niet dat de hond continu met de hand "van tafel wordt geveegd". Al dit soort terloopse vormen van communicatie met je hond is zeer belonend en daarom verandert het daar niet mee. Ook de paniekreacties van eigenaren als een hond van zich afsnauwt of eenmalig uitvalt zijn vaak olie op t vuur, in plaats van dat daar een remmende werking vanuit gaat. We willen als mens graag laten zien, dat we ons een beetje schamen voor het gedrag van het dier en tegenover de ander laten blijken dat de hond een "standje" heeft verdiend. Wat we dan niet zien, is dat de hond zich gesterkt voelt in zijn gedrag, in plaats van geremd. Het gedrag loont, want hij krijgt me toch een Aaaandacht hiervoor! En dat is weer mooi in de pocket (denkt de hond).
De hond heeft een gehoor, een reuk en een reactiesnelheid, die vele malen hoger ligt dan bij de mens. Dat kunnen wij mensen domweg niet inhalen of negeren, laat staan corrigeren. Zij worden geboren met een enorme aanleg om ons te willen volgen en ons te willen begrijpen. Wees respectvol en wijs. Hou afstand.

De hond die ik tegenkwam in het park was 4 jaar en al 2 jaar bij de eigenaar, nadat hij via een stichting bij deze eigenaar terecht kwam. Hij had kort in een asiel verbleven en was daar gebracht met een verhaal, waarmee de zuideuropeaan zich vrijwaarde van alle verantwoordelijkheden voor de hond. Hecht daar dus niet bijzonder veel waarde aan! Deze eigenaar had de gave de hond goed te willen observeren en was direct in een lastig parket beland. Deze (zeer grote) hond, was bang voor andere honden. Zou met zijn 2 jaren al "volwassen" moeten zijn, maar is dat natuurlijk alleen in fysieke zin. In mentale zin werd al snel duidelijk dat hij, totdat hij bij het asiel werd afgeleverd, eigenlijk geen kansen had gekregen met andere honden te communiceren, laat staan te socialiseren. Ook heeft hij een flink bijtlitteken in zijn bil.

Deze grote, zeer zelfverzekerd ogende hond, gaf loslopend duidelijk aan bang te zijn door met het haar omhoog, oren plat en staart tussen de benen, hard weg te rennen. Niet helemaal veilig, maar wel zo fijn dat agressie niet nodig bleek om zijn angst vorm te geven. Door zijn aanhankelijke inborst en de wil om zijn eigenaar een plezier te doen (er zit een flinke dosis herder-achtige in) kwam hij wel altijd keurig weer terug als het gevaar geweken was.
Aangelijnd gaf echter een heel ander beeld: In de steigbeugels, lippen ver omhoog getrokken en flink blaffen en trekken was het gevolg. Deze slimme eigenaar had bedacht dat de enige manier om met honden te kunnen gaan communiceren toch het loslopen in een veilig gebied zou zijn en, zo gezegd zo gedaan. Dapper besluit, maar zeer weloverwogen. Toen bleek dat het allemaal wel "los liep" deed het probleem zich voor dat deze lieve, aanhankelijke, rustig bewegende hond, zich helemaal een hoedje schrok van het fenomeen "aanstormende puber, die denkt dat alle honden het in zich hebben om een lekker robbertje te willen stoeien". Deze pubers vormen een fenomeen, waar meer volwassen honden echt last van hebben en kun je - met behulp van tijdige puppycoaching of een intensieve training in de puberteit - prima bijsturen. Maar dit even terzijde. (zie mijn website).

Dit fenomeen zorgt ervoor dat de (geadopteerde) hond in dit verhaal zich alsnog genoodzaakt voelt om aan de rem te trekken op het moment dat deze op spel-nabijheid is genaderd. De hond heeft dan het haar rechtop geborsteld, is van schrik ook in een hoge houding aangekomen en houdt de oren strak naar achteren en de tanden alvast bloot. Een flinke snauw is het gevolg met wat lelijke geluiden. Een slimme puber maakt zich dan uit de voeten.. (maar niet alle pubers zijn slim). Enfin, het zou op incidenten kunnen uitlopen waar niemand blij van wordt.
Gelukkig was het altijd goed afgelopen en is, wat de eigenaar betreft, de felheid van de uitvallen flink afgenomen.

Het zijn niet alleen grote, speelse pubers met te veel aanloopsnelheid, ook bij voorbeeld een volwassen windhond met vage bedoelingen vormen een flinke bedreiging volgens de nog niet tot wasdom gekomen beeldvorming van de (in dit verhaal geadopteerde) hond.
Je kunt nu veel tijd besteden bij welke hond nu precies het probleemgedrag ligt, maar de waarheid ligt natuurlijk in het midden.
Verbeter de wereld begin bij jezelf en leer de situatie gewoon goed herkennen!

Zie je dat je hond fixeert op een andere hond door op grote afstand al te gaan loeren met een enorme aanloop in gedachten die wat lomp en onoverwogen kan overkomen bij een andere hond?? Zie je dat je hond fixeert op een andere hond door op grote afstand al te gaan liggen met z'n haar overeind klaar voor een duidelijke verdedigingsactie? Haal ze uit deze fixatie door al je baas-charmes ten toon te spreiden. Komt ie uit z'n fixatie en braaf naar je toe? Beloon hem dan van hier tot de maan en weer terug. Lijn hem wel even rustig aan en loop rustig een boogje, net genoeg om geen haren meer overeind te willen zetten en vertel hem als trotste baas van de wereld dat dit wel het meest mooie is wat ie had kunnen doen op dat moment.

Je zult zien de Krrrracht van Aandacht in Belonende Vorm, het zal winnen van alle andersoortige (paniek-re-)acties die je tot nu toe hebt uitgeprobeerd. Gedrag van je hond afkeuren, doe je door het te negeren. Te laat is te laat, elke reactie is er een teveel.

Fixatie op een andere hond, met welk doel dan ook en hoe goed bedoeld dan ook, is niet nodig en verstoort de open communicatie die honden goed kunnen aanleren vanaf de 8e week, mits ze daar voldoende kansen voor krijgen. Als honden met elkaar willen spelen of willen aangeven bang te zijn voor de ander, dan kan dat veel subtieler. En hoeft de baas zich ook niet meer constant een hoedje te schrikken.
____________________________________________________________

Let op: Honden uit de fixatie op elkaar halen is een vorm van symptoombestrijding. Bij een consult van Hondenbewustzijn aan huis, gaan we veel meer in op de specifieke triggers en aanleidingen van het probleemgedrag. En kunnen we ook kijken naar wat je nog meer kunt doen om je hond stabieler en dus zelfverzekerder te maken. Dat scheelt dan nog veel meer kopzorgen tijdens het uitlaten van je hond.

donderdag 4 augustus 2016

De hond en de hitte - leve de Siësta!


Hallo Zomer! Hallo Vakantie! Hallo lieve harige vriend die moeite heeft zijn warmte kwijt te raken!

Triest he? al die berichten over honden die uit auto's gered moeten worden.. Hoeveel houden we nu echt van onze honden? Dat is niet in geld uit te drukken, alleen maar in - de juiste vorm van - aandacht.

We kunnen ons laven aan vakantiechecklists en tips van specialisten en trimsalons, maar soms spreken ze elkaar tegen. Wat nu? Een hond kan best zelf kiezen. De enige voorwaarde die wij hoeven te creëren is de keuze. Wij treden op als faciliterende begeleider op vakantie, die aangeeft, alles kan, niks moet.

Een hond is een dier en uitgerust met een groot aantal dierlijke overlevingsinstincten. Een hond kiest altijd voor zichzelf de beste optie om dat overleven en voortbestaan van de soort te garanderen.
Zolang de hond keuze vrijheid heeft en lekker los en vrij kan bewegen zorgt hij zelf voor: voldoende schaduw, water en eventuele afkoeling op koude stenen of door in het water liggen. Door hem hierin te forceren zorg je voor stress en dat zorgt weer voor verhitting. Leer hem dus goede keuzes maken op basis van "wat valt er hier te halen" in de vorm van een beloning met aandacht, speelgoed of voertjes.

Soms moet je de keuze voor rust wel een beetje "forceren". Als hij niet van ophouden weet of toch nog energie te over heeft ondanks de hitte. Bedenk dan goed dat:
  • voor dag en dauw opstaan en de hond goed uitlaten voor iedereen leuk, spannend en uitdagend kan zijn, zo kan hij zijn energie alvast goed kwijtraken voordat de dag begint, je voorkomt hiermee onnodige onrust bij je viervoeter.
  • de schemering in de avond bij uitstek geschikt is voor een koele duik.
  • afkoeling en spel echt niet langer dan een kwartiertje hoeft te duren.
  • de bench nog altijd (mits op een koele plek en met voldoende water) een zeer veilige siëstaplaats voor de hond overdag kan zijn, waar hij ook beschermd wordt tegen het zich overbodig druk maken in de warmte..
  • uitdunnen van de vacht wel, maar trimmen voor de zomer nooit een must is, ook zij kunnen de huid flink verbranden, lees alles hierover  op onze facebookpagina

Wellicht en hopelijk zeer ten overvloede: Een auto in de zon is een oven. Binnen 10 minuten is het kokend heet. Doe er zoveel mogelijk aan om geen enkel levend wezen in deze situatie achter te laten, ook al is het maar kort.



Wil je echt bouwen aan een gezonde band met je hond, vraag dan een hondengedragsspecialist om je te coachen bij hoe je de hond weer in optimale balans krijgt met zichzelf en de omgeving. Wij bieden individuele puppycoaching en hondengedragstherapie tegen redelijke tarieven. Meer informatie? bel of mail.

Het werkgebied van Hondenbewustzijn is Noordholland.
Wil je contact met mij opnemen voor een consult, of ben je nieuwsgierig naar onze diensten bij Hondenbewustzijn? Ga naar de site, mail lucia@kwispelsvakantie.nl. of bel 06 - 51760749.


donderdag 30 juni 2016

Had ik dat maar (niet op mijn) geweten ...

Pupjes zijn zeer bewegelijke hondjes, die vanaf 10 a 12 weken niet meer naar een veldje gedragen hoeven te worden. Ook zij hebben een riem nodig, voor de veiligheid als je de deur uitstapt, om in de auto vast te maken aan de gordelbevestiging of omdat je een andere aangelijnde hond niet wilt lastig vallen met je druk bewegende pup.
Als je pup voor de veiligheid is aangelijnd en deze schrikt van iets of wil niet meer bewegen omdat hij ergens bang voor is, dan kan hij onverwacht een ruk aan de riem krijgen. Je pup wordt ook snel groter en sterker en dus kunnen deze rukken vervelend hard aankomen op de in de groei zijnde nekwervels.
De voordelen van een simpel antitrektuigje zijn legio. In de hondentrainingsshop.nl vind je het ideale antitrektuigje.

Voordelen:
- geen druk op de nek
- de hond trekt minder aan de lijn omdat het tuigje corrigeert onder de okselspieren
- de hond leert meteen dat niet trekken aan de lijn een betere keuze is
- de kans op een wervelblessure is geminimaliseerd
- het antitrektuigje groeit vanzelf mee

Met een puppycoach leer je direct veel meer over je hond, hoe deze leert en over de hondentaal. Heel veel praktische zaken die je niet leert op de hondenschool komen aan de orde, waaronder ook het gebruik van het antitrektuigje en waarom juist deze. Maar je leert nog veel meer! Voorkomen en verhelpen gedragsproblemen (ook tijdens de puberteit), goede socialisatie en habituatie, loslopen en terugkomen bij de baas, hondentaal vs mensentaal, etc.
In de eerste les krijg je het puppyhandboek aangereikt, gebaseerd op de visie van Arnoud Busscher: Mensentaal knop uit, Hondentaal knop aan. Ons puppyhandboek heet: Hondjes kennen geen haast, omdat alles nu eenmaal met veel geduld en liefde moet worden aangeleerd.

Daarnaast krijg je nog minimaal 3 praktijklessen in een hondenlosloopgebied bij jou in de buurt. Zodat je direct het gene je geleerd hebt, in praktijk kunt oefenen onder begeleiding van een gediplomeerde puppycoach.

Een goed begin is het halve werk! Lees alles over puppycoaching en de recensies van hondeneigenaren op onze site



Wil je echt bouwen aan een gezonde band met je hond, vraag dan een hondengedragsspecialist om je te coachen bij hoe je de hond weer in optimale balans krijgt met zichzelf en de omgeving. Wij bieden individuele puppycoaching en hondengedragstherapie tegen redelijke tarieven. Meer informatie? bel of mail.

Het werkgebied van Hondenbewustzijn is Noordholland.
Wil je contact met mij opnemen voor een consult, of ben je nieuwsgierig naar onze diensten bij Hondenbewustzijn? Ga naar de site, mail lucia@kwispelsvakantie.nl. of bel 06 - 51760749.









maandag 30 mei 2016

Ongehoord: Mijn hond heeft "ADHD"

Hyperactiviteit bij honden, is net als bij kinderen, een veelgehoord probleem. Deze nieuwe-tijds aandoening heeft een label gekregen. En wij mensen willen graag iets labelen, zodat we kunnen snappen wat er wordt bedoeld. Het duiden van een ziektebeeld echter betekent niet dat hieraan een grondige analyse van het werkelijke probleem ten grondslag ligt.
Kom op, dat kan veel beter!

Laten we ons beperken tot de AD, dit betekent attention defect. Er zou iets mis zijn met de aandacht. Of met het aandacht vragen, dat niet op een goede, prettige manier gebeurt. Wij hondengedragstherapeuten noemen dit: Opdringerig aandacht vragend gedrag en kunnen bij u thuis observeren en analyseren of dit werkelijk het probleem is waar aan gedacht moet worden.

Is dit inderdaad het probleem, dan kunnen we u heel erg goed op weg helpen om dit probleemgedrag bij te sturen, zodat u kunt zien dat uw hond hoogstwaarschijnlijk geen ADHD heeft, maar dat dit komt door de verwarring tussen mensentaal en hondentaal. In het programma van RTL 4 wordt weliswaar gesuggereerd dat het net mensen zijn. Maar geloof ook in de wetenschap dat de hond een dier is en als zodanig anders communiceert dan mensen. Een hond begrijpt het beter als je hem bewegwijzerd in hondengedrag door je op te stellen als een volwassen hond, die weliswaar tolerant is, maar wel duidelijk.

Aandacht van de baas is voor een hond een van de allerbelangrijkste beloningen, hij zal dan ook, als je hem de keuze laat, de hele dag zijn best doen om te scoren. Zolang wij dit leuk, gezellig en belangrijk vinden, kan hij zich snel ontwikkelen tot een professionele stalker.
Het laat zich raden dat als de aandachtsdosering abnormale vormen aan gaat nemen, de hond zich daarnaar zal gaan gedragen.
Het probleemgedrag is zeer zelfbelonend en daarom heel erg makkelijk ontwikkelbaar. De kleinere rassen en met name Staffords ontwikkelen dit gedrag sneller dan de grotere. Maar ook bij de grotere werkhonden is het een veelgehoord gedragsprobleem.

Het is niet meer eenvoudig om dit bij te sturen. Want verveling staat op de loer en daardoor nog meer probleemgedrag. Maar met behulp van een hondengedragstherapeut krijgt u veel inzicht in het hoe en waarom van het gedrag. We leggen graag en duidelijk uit wat er allemaal veranderd zal moeten worden om uw hond zich lekker in zijn vel te laten voelen en tevreden te zijn in huis en heel gelukkig buiten.

Wil je echt bouwen aan een gezonde band met je hond, vraag dan een hondengedragsspecialist om je te coachen bij hoe je de hond weer in optimale balans krijgt met zichzelf en de omgeving. Wij bieden individuele puppycoaching en hondengedragstherapie tegen redelijke tarieven. Meer informatie? bel of mail.

Het werkgebied van Hondenbewustzijn is Noordholland.
Wil je contact met mij opnemen voor een consult, of ben je nieuwsgierig naar onze diensten bij Hondenbewustzijn? Ga naar de site, mail lucia@kwispelsvakantie.nl. of bel 06 - 51760749.









vrijdag 15 april 2016

De schaamte Voorbij! Allang geen taboe meer: Hondengedragstherapie

Onlangs verscheen in de Telegraaf weer een heel artikel over het feit dat het aantal bijtincidenten met  honden zo slecht meetbaar is. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Hondenspecialisten reageerde hierop dat het voor veel hondenbezitters nog steeds te beschamend is om aan te geven dat hij of zij een keer gebeten is door zijn hond. De NvvH steunt de zogenoemde Alfa- of dominantie-roedel theorie niet. Deze is reeds lang achterhaald.

Ook de Martin Gaus academie geeft zuiver aan, in een onlangs verschenen artikel in Gezond Gehoor van voorjaar 2016, jaargang 6, nummer 1 dat de rangorde of Alfa-methode (waarbij het straffen van de hond en het dragen van de slipkettingen bij cursussen werd gebruikt) allang niet meer van kracht is. Helaas is het zo dat veel hondeninstructeurs zich niet veelvuldig per jaar aanmelden voor een bijscholing. Ook geeft Martin hierin aan dat Cesar Millan (helaas met miljoenen fans) zo'n 20 jaar achterloopt in zijn methoden van aanpak en dus bange honden creëert. Helaas gebruiken veel volgers zijn methoden wel "at home".

Waarom schaamte?: We gaan wel voor onze kinderen door het stof met alternatieve of psychologische therapie om hun gedrag bij te sturen. Het is tegenwoordig heel normaal om met een burn-out naar de huisarts te gaan. Een praatgroep voor getraumatiseerde lotgenoten bij te wonen. Je bij een patiëntenvereniging aan te sluiten, etc. Zelfs de ziektekostenverzekeringen vergoeden onze psychologen of alternatieve geneeswijze-wensen. Waarom zou je dan ook niet eens kritisch willen kijken naar het gedrag van je hond. Het kan best zo zijn dat hetgeen je een aantal jaar geleden hebt geleerd, inmiddels achterhaald is door de kynologische gedragsdeskundigen (van de NvvH).

Leuk is dat DWDD, Matthijs van Nieuwkerk deze week een gast aan tafel had http://www.npo.nl/de-wereld-draait-door/12-04-2016/VARA_101377042 primatoloog en bioloog Frans de Waal, al 30 jaar studerend in Amerika die ook opkomt voor de intelligentie en gevoelens van dieren. Hij heeft onlangs een boek gepubliceerd: Zijn wij slim genoeg om te weten hoe intelligent dieren zijn? Gelukkig worden veel mensen steeds slimmer. En zijn we bereid nieuwe feiten onder ogen te zien.

Onze honden geven feilloos aan dat zij bang voor je zijn en zich dus onveilig voelen. Omdat wij dit nog steeds uitleggen als de hond voelt zich "schuldig" en kan heel erg goed beredeneren wat de oorzaak is van het gedrag van de mens, gaan wij helaas veel te vaak te ver. Met escalaties tot gevolg. En waarschijnlijk nog meer onbegrip voor en door de hond.

Honden leggen verbanden: ik doe iets en dan komt de baas terug. Of: de baas bedreigt mij, ik moet dekking zoeken. De hond kan wel de oorzaak en het gevolg van zijn eigen gedrag uitleggen: Ik druk op een knop of haal een knop weg en er verschijnt een koekje. Maar niet tussen zijn actie en jouw reactie. Tenzij deze 100% betrouwbaar is gebleken. En dus lonend, nooit straffend.

Martin Gaus beweert nog steeds: wij hebben stress, en de hond kalmeert ons door bij ons te kruipen. Ik geloof stellig dat de hond kan invoelen en dus verdriet kan begrijpen en rouwen (immers, het is met onderzoek aangetoond, zij herhalen eindeloos gedrag dat zij lieten zien met een diergenoot toen diegene er nog was, ook al is deze er allang niet meer).
Maar stress kalmeren?? Nee. De hond wordt alleen maar gestresst van jou als jij dat ook bent. Maar ook omdat het de ene keer regent van bevestigingen van een 24-uurs band en je hem vervolgens plotseling alleen laat met alle gevolgen van dien.

Hulde aan alle hondeneigenaren die hun hond echt willen begrijpen en liefdevol en diervriendelijk willen leiden en beschermen.
Heb je het onder de knie? Dan is mensentaal een leuke aanvulling, maar nooit een must.

Wil je meer weten?

Met gedragscoaching van Hondenbewustzijn heeft u binnen 2 weken of, zo u wilt een paar coachingssessies, weer de band in balans met de hond. Een gedragsconsult kost 50 euro. U krijgt dan ook een duidelijk verslag met de uitleg van de te volgen menukaart voor uw hond en onbeperkt gratis online coaching bij vragen via de mail. Wilt u liever een aantal keer persoonlijk worden begeleid dan kunnen we 5 coachingslessen van 1 uur aanbieden voor 120 euro.

Wil je echt bouwen aan een gezonde band met je hond, vraag dan een hondengedragsspecialist om je te coachen bij hoe je de hond weer in optimale balans krijgt met zichzelf en de omgeving.

Het werkgebied van Hondenbewustzijn is Noordholland.
Wil je contact met mij opnemen voor een consult, of ben je nieuwsgierig naar onze diensten bij Hondenbewustzijn? Ga naar de site, mail lucia@kwispelsvakantie.nl. of bel 06 - 51760749.

Je vindt hondenspecialisten die zijn aangesloten bij de Nederlandse vereniging van hondenspecialisten op deze kaart.





zaterdag 2 april 2016

Oh, maar hij doet niets hoor

Heeft u dat nou ook weleens? Je ziet een hond aankomen en omdat je weet dat je hond bang is voor andere honden en daarom lelijk kan uitvallen tegen een andere hond lijn je hem aan. Of je hond kan angstig gaan blaffen wat voor de andere hond een uitnodiging kan lijken om eens te komen kijken. Je loopt liever een boogje om in hondentaal je hond te laten zien dat het best mogelijk is om andere honden te negeren, maar het pad is te smal. Of, erger nog misschien, je hond is loops maar moet toch even naar buiten. Het kan natuurlijk ook zijn dat je hond net is geopereerd en het nog even rustig aan moet doen, of dezelfde voorzorg omdat deze geblesseerd is of gewond.

Affijn, talloze redenen om de hond aan te lijnen behalve vluchtgedrag of overmatig jachtinstinct en zo kan de lijst nog oneindig lang doorgaan.

Wat zou het dan fijn zijn, als men ziet dat jij je hond aanlijnt en uit voorzorg hetzelfde zou doen! Ook al doet je hond niets, is hij vreselijk sociaal, zal hij nooit uitvallen naar een andere hond en mankeert hij helemaal niets. Het is toch fijn en het getuigt van begrip voor de andere hondeneigenaar.

Daargelaten het aantal hondeneigenaren dat wel compassie toont en op een afstandje informeert naar het welzijn van je hond. Of de mensen die het gewoon zonder omhaal doen omdat ze snappen dat dit prettiger is voor de tegemoetkomende aangelijnde hond. En omdat ze ook onze hondenlosloopgebieden veilig en gezellig willen houden voor alle bezoekers. Er komen tenslotte steeds meer honden en dus hondenliefhebbers bij.

In het verkeer hebben we theorie en dat geldt ook bij het uitlaten van je hond in het hondenverkeer. Een hondenlosloopgebied betekent, de honden mogen vrij rennen en spelen. Maar het betekent niet dat je de hond niet mag aanlijnen.

Dus, dank voor uw begrip!

Note: een hond aangelijnd is niet meer in de gelegenheid vermijdingsgedrag te vertonen en dit kan hem veel stress opleveren. zoveel zelfs dat hij zich alsnog genoodzaakt voelt agressie in te zetten als u met uw aangelijnde hond te dicht nadert. Aangelijnd betekent dus ook: afstand houden en contact tussen de honden vermijden.

Met gedragscoaching van Hondenbewustzijn heeft u binnen 2 weken of, zo u wilt een paar coachingssessies, weer de band in balans met de hond. Een gedragsconsult kost 50 euro. U krijgt dan ook een duidelijk verslag met de uitleg van de te volgen menukaart voor uw hond en onbeperkt gratis online coaching bij vragen via de mail. Wilt u liever een aantal keer persoonlijk worden begeleid dan kunnen we 6 coachingslessen van 1 uur aanbieden voor 120 euro.

Wil je echt bouwen aan een gezonde band met je hond, vraag dan een hondengedragsspecialist om je te coachen bij hoe je de hond weer in optimale balans krijgt met zichzelf en de omgeving.

Het werkgebied van Hondenbewustzijn is Noordholland.
Wil je contact met mij opnemen voor een consult, of ben je nieuwsgierig naar onze diensten bij Hondenbewustzijn? Ga naar de site, mail lucia@kwispelsvakantie.nl. of bel 06 - 51760749.

Je vindt hondenspecialisten die zijn aangesloten bij de Nederlandse vereniging van hondenspecialisten op deze kaart.




donderdag 3 maart 2016

Help! Ik heb een puber

Het mooiste kado in het donker: een berner sennen hond van 8 maanden aan de riem. Ik loop met mijn honden het laatste rondje voor het slapen gaan. De man staat er een beetje verloren bij en ik vraag me af of ik mijn honden moet aanlijnen. Zo afgevraagd, zo gevraagd. Nee, dat hoeft niet hoor. Oh nee? Zeg ik, want het is wel de regel om dat te doen, aangezien het voor de aangelijnde hond hoe dan ook onaangenaam is om zich niet vrij te kunnen bewegen als een vrijpostige hond zich komt melden om kennis te maken.
Nee, hij doet niks. Hmm, Vaker gehoord. Dit betekent dat de eigenaar niet ziet dat zijn hond dit als zeer onprettig ervaart en waarschijnlijk wel iets doet, maar dan iets wat er voor de baas niet toe doet.
Nou ja, omvertrekken uit enthousiasme kan altijd nog denk ik. Maar ik zeg: Mag hij niet los?

Eeh, ..... antwoord de man. Waarom niet (wat is het afbreukrisico?), zeg ik. Zo te zien wil hij nog wel een rondje rennen of stoeien. Ik ben bang dat hij niet meer terugkomt, zegt de man. Dat is mooi, zeg ik. Laat hem maar los. Zo gezegd zo gedaan. Beiden de honden geobserveerd. Mooie kalmerende signalen, rustig en lief spel, helemaal top. We knopen een praatje aan over hondentaal versus
linguïstiek, dat zijn volledige interesse heeft. Het komt erop neer dat mevrouw altijd de hond uitlaat en de man dat mag doen in het donker 's avonds laat. En de stem van de man nodigt leuke sennen niet uit tot terugkomen. Als de hond de associatie met de klank van mevrouw kan leggen, komt hij wel, probeer maar. En ja hoor. Op het moment dat het spel even stilligt doen we slechts 1 poging en de puber staat blij bij zijn baas. Volhouden hoor! Zeg ik. Zoveel meer plezier voor jou en je hond.

Een puberende hond heeft het zwaar. Hij worstelt met zijn zelfstandigheid (soms lijkt het ineens of hij het niet meer leuk vindt om alleen te zijn) en gehoorzaamheid (is te vaak afgeleid en vindt het moeilijker om te "luisteren"). Tijdens de puberteit groeit je pup door naar een volwassen status. Hij krijgt last van een heleboel invloeden die hij voorheen nog niet kende, zoals zijn hormoonhuishouden en zijn jacht- of andere instincten. Dit maakt het voor hem moeilijk om dezel...fde keuzes te blijven maken als die je hem hebt aangeleerd. Het is belangrijk zeer consequent en geduldig te blijven en alle zeilen bij te zetten om hem door deze ingewikkelde tijd heen te loodsen. De puberteit kan wel tot zijn 2e verjaardag duren. Je hebt dus baat bij een individuele coach die jou en je hond weer op het goede spoor zet. Jammer genoeg worden er heel veel honden (omdat er te veel werk aan de winkel is) al voor hun 2e levensjaar ter overname aangeboden. Met gedragscoaching van Hondenbewustzijn heeft u binnen 2 weken of, zo u wilt een paar coachingssessies, weer helemaal de slag te pakken! Een gedragsconsult kost 50 euro. U krijgt dan ook een duidelijk verslag met de uitleg van de te volgen menukaart voor uw hond en onbeperkt gratis online coaching bij vragen via de mail. Wilt u liever een aantal keer persoonlijk worden begeleid dan kunnen we 6 coachingslessen van 1 uur aanbieden voor 120 euro.

Wil je echt bouwen aan een gezonde band met je hond, vraag dan een hondengedragsspecialist om je te coachen bij hoe je de hond weer in optimale balans krijgt met zichzelf en de omgeving.

Het werkgebied van Hondenbewustzijn is Noordholland.
Wil je contact met mij opnemen voor een consult, of ben je nieuwsgierig naar onze diensten bij Hondenbewustzijn? Ga naar de site, mail lucia@kwispelsvakantie.nl. of bel 06 - 51760749.

Je vindt hondenspecialisten die zijn aangesloten bij de Nederlandse vereniging van hondenspecialisten op deze kaart.


dinsdag 1 maart 2016

Spelen met de hond - op JOUW initiatief

Pups maar ook volwassen honden houden van spelen, ieder op zijn eigen manier. Allereerst is het belangrijk goed te begrijpen dat het initiatief tot spelen altijd van jou komt. Laat je dit door de hond bepalen, dan is de stalker gemaakt! Voor jou irritant en voor de hond te vermoeiend. Hij leert niks nieuws op die manier.

Spelen is voor de hond net zo gezond als voor ons zelf: je kunt hierdoor ontspannen, even los komen van de sleur en op een positieve manier aandacht aan elkaar geven. De hond wordt hierdoor meer tevreden en heeft een stimulans gekregen om weer nieuwe informatie te kunnen verwerken. Het draagt dus bij aan zijn ontwikkeling.

3 x 10 minuten per dag is meer dan voldoende om een leuke en gezonde band met de hond te ontwikkelen.

Hoe doe je dat?

Stap 1

kies het spel en vooral het speelgoed dat goed past bij de interesse van de hond.

- is je hond een serieuze werker in de dop en wil hij vooral zijn baas blij maken? Dan is apporteren, iets dragen of meenemen helemaal zijn ding.
- is je hond een zogenaamde sociale hond, die het liefst met soortgenoten speelt, kies dan voor binnenshuis een leuk hersenwerkje (snuffelmat, hondenpuzzel of maak zelf een verstopspelletje in krantenpapier oid).
- heb je een jachthond, dan is buiten speuren heel erg leuk om te doen en deze hond zou apporteren (dus van alles voor je ophalen) ook heel leuk moeten vinden.
- heb je een hond die het leuk vindt om kunstjes te doen, oefen dit dan op een speciale plek daarvoor, bij voorbeeld een oude poef of stoel. In de buitenlucht kun je boomstammen gebruiken om op, over of onder door te springen of te kruipen.
- gezond voor in huis en in de bench: kauwspeelgoed (flostouw of stevige kunststof bijtkluiven)
- Voor elke hond leuk en ontspannend maar ook inspannend: het hersenwerk in de vorm van de hondenpuzzel! Het is serieus werk voor ze en het maakt ze op een gezonde manier moe.

Stap 2

Begin pas aan het spel als de hond rustig is, maar niet slaapt. Roep de hond bij je, of maak een gebaar waardoor hij naar je toe komt. Dit alleen al, is een belonend woord en/of gebaar waard!
Neem voor het spel 10 tot maximaal 20 minuten de tijd, kijk goed naar je hond of het spel hem aanzet tot nadenken.
Beloon elke keer als het goed gaat (dit kan ook alleen in de vorm van aandacht: aaien, een knuffel bij de wangen of lovende woorden).
Als het teveel wordt, kan het spel te ruw worden of kan de hond letterlijk doordraaien. Dat is wel een teken om weer over te gaan tot de orde van de dag en het speelgoed weer op te bergen.

Stap 3

De sociale hond heeft buiten niet per se extra afleiding nodig, tenzij er helemaal geen honden zijn om mee te spelen. Wel heeft hij de aandacht van de baas nodig, in een voor hem belonende vorm.
Ook het buiten spelen met de hond neemt maar 10 minuten in beslag, maar is een extra leuk onderdeel van de wandeling.
Komt er een leuke soortgenoot bij? Dan is het eigenlijk beter om het speelgoed op te bergen, zodat hun contact niet wordt belemmerd. Willen ze best samen apporteren én is er geen sprake van strijd, dan kan dat natuurlijk wel.

Stap 4

En nu komt het moeilijkste.
Klaar met spelen is klaar met spelen. Voor de hond is het het duidelijkst als je het speelgoed buiten zijn bereik opbergt en overgaat tot de orde van de dag, en hem laat merken dat je nu geen tijd meer hebt voor hem. Een echte doorzetter zal het nog even volhouden om te proberen je over te halen.  Laat je niet vermurwen en vermijd verder contact met hem door letterlijk lichamelijk afstand te nemen. Zo doen de honden het onderling namelijk ook.
Heb je meer tijd voor je viervoeter over? Dan kun je altijd bij een goede hondenschool verder werken aan de samenwerking met je hond op een manier die jullie allebei leuk vinden.

Wil je echt bouwen aan een gezonde band met je hond, vraag dan een hondengedragsspecialist om je te coachen bij hoe je de hond weer in optimale balans krijgt met zichzelf en de omgeving.

Het werkgebied van Hondenbewustzijn is Noordholland.
Wil je contact met mij opnemen voor een consult, of ben je nieuwsgierig naar onze diensten bij Hondenbewustzijn? Ga naar de site, mail lucia@kwispelsvakantie.nl. of bel 06 - 51760749.

Je vindt hondenspecialisten die zijn aangesloten bij de Nederlandse vereniging van hondenspecialisten op deze kaart.



maandag 22 februari 2016

Een agressieve hond is een bange hond**

Een hondengedragstherapeut krijgt dagelijks te maken met het feit dat hondengedrag onjuist wordt uitgelegd. De hond die agressie laat zien wordt onterecht van een etiket voorzien, waardoor de eigenaar daar automatisch met een menselijke tegenreactie op gaat reageren.

Ongeacht het gevaar dat de hond prikkelt om de agressie te laten zien, geeft de eigenaar vaak tegengas in de vorm van een correctie. Een paar voorbeelden.
  • nee (de postbode is niet gevaarlijk),
  • rustig maar (de hond is zo gepasseerd),
  • af (dat speelgoed is niet van jou),
  • hierrr + ruk aan de lijn (bij uitvallen naar een andere hond), zelfs het op de rug gooien en bij het nekvel pakken komt nog regelmatig voor (niet jij, maar ik ben de baas), 
  • Of nog erger, er wordt gebruik gemaakt van een slipketting.

Wat zou  je doen als je een situatie als gevaarlijk of onveilig inschat, en het blijkt ook nog echt gevaarlijk te zijn? Sterker nog, de baas, die jouw steun en toeverlaat zou moeten zijn in het bieden van veiligheid, blijkt zelf gevaarlijk?

Een hond die agressie laat zien, voelt zich hoe dan ook onveilig en probeert het gevaar te keren door te grommen, zijn tanden te ontbloten, aan te slaan of in het ergste geval uit te vallen en toe te happen. Een andere goede keuze voor de hond zou zijn om te vluchten, maar vaak is die kans er niet of valt het niet op als deze  keuze wordt gemaakt. **In een heel enkel geval kan de hond agressie laten zien waarbij angst geen onderliggende emotie is.

Ik hoop dat het geen raadsel is dat het zeer onverstandig is om te corrigeren. Dat dat gevaarlijk voor jezelf of anderen kan zijn. En dat het je band met je hond ernstig kan schaden.

Wil je echt bouwen aan een gezonde band met je hond, vraag dan een hondengedragsspecialist om je te coachen bij hoe je de hond weer in optimale balans krijgt met zichzelf en de omgeving.

Ons werkgebied is Noordholland.
Wil je contact met mij opnemen voor een consult, of ben je nieuwsgierig naar onze diensten bij Hondenbewustzijn?

Je vindt hondenspecialisten die zijn aangesloten bij de nederlandse vereniging van hondenspecialisten op deze kaart.




donderdag 4 februari 2016

Ik heb een dominante hond, zegt de dierenarts

In onze praktijk van Hondenspecialisten komt het regelmatig voor dat de klant kampt met het probleem dominantie. Ook tussen hondeneigenaren onderling gonst het van de etiketten ten aanzien van dominant en hond.
Het klinkt lastig en het is ook lastig. Maar een dominante hond bestaat "helaas" niet (meer). De theorie is achterhaald, de hond is een conflictmijdend dier.
De hele hondenwereld staat op zijn kop om maar u in zo veel mogelijk kleuren, geluid en tekst duidelijk te maken dat uw hond weliswaar voor u bedreigend gedrag laat zien. En dat dit geen dominantie genoemd mag worden.

Het is een negatief, vies woord en daar houden we niet van. Los van het feit of u het zo ervaart of niet.

In de meeste gevallen is de eigenaar zelf de Man van de harde aanpak, of de continu corrigerende en te weinig tijd hebbende Met de Broek aan-vrouw. Dat vindt de hond niet leuk en deze vertrouwt de zaak niet meer. Tijd voor verandering zegt de hond en dat is eigenlijk best wel logisch.

In de overige gevallen (wanneer de dominantie zich richt op andere honden in plaats van op de mens) is er sprake van een gedragsprobleem dat heel divers van oorsprong en heel divers van uiting kan zijn.
In het ergste geval lijkt het alsof de hond op zoek gaat naar een conflictsituatie met een soortgenoot, maar ook dit betekent niet automatisch dat de hond last heeft van een dominantie-probleem.

In slechts een heel enkel geval gaat het om een overheersende, zelfverzekerde (vanuit bloedlijn nu eenmaal zo) reu die dit gedrag alleen vertoont als hij een gelijke ontmoet. Hij vindt dan dat er beslist moet worden over diverse zaken zoals "wie mag hier plassen of wie is hier in dit gebied belangrijker". In essentie is deze reu nog steeds hond en dus een conflictmijdend dier. Hij zal daarom in eerste instantie (in split seconds) de ander ervan proberen te overtuigen dat het geen zin heeft om toenadering te zoeken. Omdat de ander ook subtiele signalen in split seconds afgeeft dat het wat hem betreft ook zo is, kan de een van de ander hevig schrikken/bang worden en dus "zich gaan verdedigen". Beide gaan niet snel over tot een onderdanige houding.



Voor deze 2 heren geldt dat het haantjesgedrag dat volgt nog wel uitgelegd mag worden als dominantie-agressie. Zij zijn de beste kandidaat voor een koude emmer water en acute scheiding om erger te voorkomen.

Let wel: de baas of do-it-yourself-therapist die vervolgens denkt met onderdrukking deze hond te kunnen tunen, maakt de hond doodsbang en loopt zelf ernstig risico. Neem contact op met een Hondengedragsspecialist via de Nederlandse Vereniging van Hondenspecialisten voor een veilige en voor de hond (en mens) gezonde therapie.

Dus nooit meer zeggen he.. "Ik heb een dominante hond. " afgesproken?



dinsdag 19 januari 2016

Mijn hond doet Mans (zegt de trotse eigenaar)

Een klein voorbeeldje om mee te beginnen.
Er staat een auto met open ramen geparkeerd op een druk kruispunt, op de stoep.
Het kleine hondje, dat zich een positie op de bestuurdersstoel heeft weten te zetelen, blaft naar alles wat voorbij komt. De eigenaar staat uitgebreid met een buurman over zijn geweldige bolide te praten.

Ook als ik langs loop met 2 aangelijnde honden, gaat het beestje flink tekeer. Graag zou je dan als hondengedragstherapeut willen uitleggen dat deze hond zich vreselijk onveilig voelt in deze situatie en daarom uit angst naar alles wat voorbij komt preventief agressie laat zien. Blaffen is namelijk in veel gevallen bedoeld als een remmend signaal naar gevaar. Denk maar aan alle honden die we massaal "waaks" noemen. Het woord zegt het al, de hond is totaal niet gerust. Het blaffen heeft in 99% van de gevallen tot gevolg dat het gevaar snel weer uit de waarnemingszone van de hond verdwijnt. Dus denkt deze hond "dat blaffen werkt fantastisch", moeten we vaker doen!

Deze pratende bestuurder op de stoep wist mij ook preventief trots toe te roepen dat zijn hond heel erg "mans" was. Het maakte het kleine beest niet uit hoe groot het gevaar ook was, hij ging er altijd "vol in". Zolang de pratende bestuurder er niet van te overtuigen is dat zijn hond een grote stressballon is, die zich niet bewust is van het feit dat er ook leuke dingen op de wereld zijn, die totaal geen gevaar opleveren, is dit geen gedragsprobleem.

Wilt u toch uw hond een wat veiliger en geruster bestaan gunnen. Neem dan  contact op met een hondenspecialist.
Binnen 2 weken heeft u (in de meeste gevallen) een tevreden hond, die zijn baasje zonder kabaalinterventies laat uitpraten op de stoep.
Hondengedragsspecialist Hondenbewustzijn Heemskerk en Amsterdam

P.S.

Mans genoeg zijn,

d.w.z. in genoegzame mate een man zijn, mannelijke kracht bezitten, en dus: in staat zijn, t.w. om datgene te doen wat in de bepaling is uitgedrukt; ook voor vrouwen gebezigd. Het hd. kent niet alleen manns genug, maar ook esels genug, narrs genug, enz.; Ndl. Wdb. IV, 1556. In de middeleeuwen zeide men man genoech sijn, zooals thans nog wel in Zuid-Nederland, in den zin van een flink man zijn, voldoende, d.i. veel mannelijke kracht hebben; ook in de bet. van in staat zijn om te betalen, die dus zeer dicht aan de tegenwoordige grenst; Mnl. Wdb. IV, 1078 en Stallaert II, 185. In de 16de en 17de eeuw is de uitdr. reeds vrij gewoon; vgl. bijv. Ogier, 68; Vondel, Hecuba, vs. 960; Palamedes, vs. 1751, enz.1). Vandaar ook reeds in de 17de eeuw veel, heel wat, zoo, zooveel mans zijn, sterk, krachtig zijn, ‘zijn man staan’ (hd. viel Mannes sein) en thans iets mans zijn, iets aankunnen, tot iets in staat zijn, dat in Friesche streken zeer gewoon is; zie Ndl. Wdb. IX, 171; Fri. Wdb. II, 145 b: mâns(k), mans, sterk, groot, bekwaam, knap; Bouman, 67; Molema, 257; V. Schothorst, 171; Villiers, 78; Ten Doornk. Koolm. II, 574; Waasch Idiot. 421 a; Tuerlinckx, 379; Antw. Idiot. 1887: man genoeg zijn veur iet, het kunnen, durven; eng. to be man enough.
bron: F.A. Stoett, Nederlandsche spreekwoorden, spreekwijzen, uitdrukkingen en gezegden. W.J. Thieme & Cie, Zutphen 1923-1925 (vierde druk).