donderdag 4 augustus 2016

De hond en de hitte - leve de Siësta!


Hallo Zomer! Hallo Vakantie! Hallo lieve harige vriend die moeite heeft zijn warmte kwijt te raken!

Triest he? al die berichten over honden die uit auto's gered moeten worden.. Hoeveel houden we nu echt van onze honden? Dat is niet in geld uit te drukken, alleen maar in - de juiste vorm van - aandacht.

We kunnen ons laven aan vakantiechecklists en tips van specialisten en trimsalons, maar soms spreken ze elkaar tegen. Wat nu? Een hond kan best zelf kiezen. De enige voorwaarde die wij hoeven te creëren is de keuze. Wij treden op als faciliterende begeleider op vakantie, die aangeeft, alles kan, niks moet.

Een hond is een dier en uitgerust met een groot aantal dierlijke overlevingsinstincten. Een hond kiest altijd voor zichzelf de beste optie om dat overleven en voortbestaan van de soort te garanderen.
Zolang de hond keuze vrijheid heeft en lekker los en vrij kan bewegen zorgt hij zelf voor: voldoende schaduw, water en eventuele afkoeling op koude stenen of door in het water liggen. Door hem hierin te forceren zorg je voor stress en dat zorgt weer voor verhitting. Leer hem dus goede keuzes maken op basis van "wat valt er hier te halen" in de vorm van een beloning met aandacht, speelgoed of voertjes.

Soms moet je de keuze voor rust wel een beetje "forceren". Als hij niet van ophouden weet of toch nog energie te over heeft ondanks de hitte. Bedenk dan goed dat:
  • voor dag en dauw opstaan en de hond goed uitlaten voor iedereen leuk, spannend en uitdagend kan zijn, zo kan hij zijn energie alvast goed kwijtraken voordat de dag begint, je voorkomt hiermee onnodige onrust bij je viervoeter.
  • de schemering in de avond bij uitstek geschikt is voor een koele duik.
  • afkoeling en spel echt niet langer dan een kwartiertje hoeft te duren.
  • de bench nog altijd (mits op een koele plek en met voldoende water) een zeer veilige siëstaplaats voor de hond overdag kan zijn, waar hij ook beschermd wordt tegen het zich overbodig druk maken in de warmte..
  • uitdunnen van de vacht wel, maar trimmen voor de zomer nooit een must is, ook zij kunnen de huid flink verbranden, lees alles hierover  op onze facebookpagina

Wellicht en hopelijk zeer ten overvloede: Een auto in de zon is een oven. Binnen 10 minuten is het kokend heet. Doe er zoveel mogelijk aan om geen enkel levend wezen in deze situatie achter te laten, ook al is het maar kort.



Wil je echt bouwen aan een gezonde band met je hond, vraag dan een hondengedragsspecialist om je te coachen bij hoe je de hond weer in optimale balans krijgt met zichzelf en de omgeving. Wij bieden individuele puppycoaching en hondengedragstherapie tegen redelijke tarieven. Meer informatie? bel of mail.

Het werkgebied van Hondenbewustzijn is Noordholland.
Wil je contact met mij opnemen voor een consult, of ben je nieuwsgierig naar onze diensten bij Hondenbewustzijn? Ga naar de site, mail lucia@kwispelsvakantie.nl. of bel 06 - 51760749.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten