webpagina Kwispels Vakantie

Hondenbewustzijn is onderdeel van Kwispels Vakantie, hondenopvang in huiselijke kring

donderdag 3 maart 2016

Help! Ik heb een puber

Het mooiste kado in het donker: een berner sennen hond van 8 maanden aan de riem. Ik loop met mijn honden het laatste rondje voor het slapen gaan. De man staat er een beetje verloren bij en ik vraag me af of ik mijn honden moet aanlijnen. Zo afgevraagd, zo gevraagd. Nee, dat hoeft niet hoor. Oh nee? Zeg ik, want het is wel de regel om dat te doen, aangezien het voor de aangelijnde hond hoe dan ook onaangenaam is om zich niet vrij te kunnen bewegen als een vrijpostige hond zich komt melden om kennis te maken.
Nee, hij doet niks. Hmm, Vaker gehoord. Dit betekent dat de eigenaar niet ziet dat zijn hond dit als zeer onprettig ervaart en waarschijnlijk wel iets doet, maar dan iets wat er voor de baas niet toe doet.
Nou ja, omvertrekken uit enthousiasme kan altijd nog denk ik. Maar ik zeg: Mag hij niet los?

Eeh, ..... antwoord de man. Waarom niet (wat is het afbreukrisico?), zeg ik. Zo te zien wil hij nog wel een rondje rennen of stoeien. Ik ben bang dat hij niet meer terugkomt, zegt de man. Dat is mooi, zeg ik. Laat hem maar los. Zo gezegd zo gedaan. Beiden de honden geobserveerd. Mooie kalmerende signalen, rustig en lief spel, helemaal top. We knopen een praatje aan over hondentaal versus
linguïstiek, dat zijn volledige interesse heeft. Het komt erop neer dat mevrouw altijd de hond uitlaat en de man dat mag doen in het donker 's avonds laat. En de stem van de man nodigt leuke sennen niet uit tot terugkomen. Als de hond de associatie met de klank van mevrouw kan leggen, komt hij wel, probeer maar. En ja hoor. Op het moment dat het spel even stilligt doen we slechts 1 poging en de puber staat blij bij zijn baas. Volhouden hoor! Zeg ik. Zoveel meer plezier voor jou en je hond.

Een puberende hond heeft het zwaar. Hij worstelt met zijn zelfstandigheid (soms lijkt het ineens of hij het niet meer leuk vindt om alleen te zijn) en gehoorzaamheid (is te vaak afgeleid en vindt het moeilijker om te "luisteren"). Tijdens de puberteit groeit je pup door naar een volwassen status. Hij krijgt last van een heleboel invloeden die hij voorheen nog niet kende, zoals zijn hormoonhuishouden en zijn jacht- of andere instincten. Dit maakt het voor hem moeilijk om dezel...fde keuzes te blijven maken als die je hem hebt aangeleerd. Het is belangrijk zeer consequent en geduldig te blijven en alle zeilen bij te zetten om hem door deze ingewikkelde tijd heen te loodsen. De puberteit kan wel tot zijn 2e verjaardag duren. Je hebt dus baat bij een individuele coach die jou en je hond weer op het goede spoor zet. Jammer genoeg worden er heel veel honden (omdat er te veel werk aan de winkel is) al voor hun 2e levensjaar ter overname aangeboden. Met gedragscoaching van Hondenbewustzijn heeft u binnen 2 weken of, zo u wilt een paar coachingssessies, weer helemaal de slag te pakken! Een gedragsconsult kost 50 euro. U krijgt dan ook een duidelijk verslag met de uitleg van de te volgen menukaart voor uw hond en onbeperkt gratis online coaching bij vragen via de mail. Wilt u liever een aantal keer persoonlijk worden begeleid dan kunnen we 6 coachingslessen van 1 uur aanbieden voor 120 euro.

Wil je echt bouwen aan een gezonde band met je hond, vraag dan een hondengedragsspecialist om je te coachen bij hoe je de hond weer in optimale balans krijgt met zichzelf en de omgeving.

Het werkgebied van Hondenbewustzijn is Noordholland.
Wil je contact met mij opnemen voor een consult, of ben je nieuwsgierig naar onze diensten bij Hondenbewustzijn? Ga naar de site, mail lucia@kwispelsvakantie.nl. of bel 06 - 51760749.

Je vindt hondenspecialisten die zijn aangesloten bij de Nederlandse vereniging van hondenspecialisten op deze kaart.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten