webpagina Kwispels Vakantie

Hondenbewustzijn is onderdeel van Kwispels Vakantie, hondenopvang in huiselijke kring

dinsdag 1 maart 2016

Spelen met de hond - op JOUW initiatief

Pups maar ook volwassen honden houden van spelen, ieder op zijn eigen manier. Allereerst is het belangrijk goed te begrijpen dat het initiatief tot spelen altijd van jou komt. Laat je dit door de hond bepalen, dan is de stalker gemaakt! Voor jou irritant en voor de hond te vermoeiend. Hij leert niks nieuws op die manier.

Spelen is voor de hond net zo gezond als voor ons zelf: je kunt hierdoor ontspannen, even los komen van de sleur en op een positieve manier aandacht aan elkaar geven. De hond wordt hierdoor meer tevreden en heeft een stimulans gekregen om weer nieuwe informatie te kunnen verwerken. Het draagt dus bij aan zijn ontwikkeling.

3 x 10 minuten per dag is meer dan voldoende om een leuke en gezonde band met de hond te ontwikkelen.

Hoe doe je dat?

Stap 1

kies het spel en vooral het speelgoed dat goed past bij de interesse van de hond.

- is je hond een serieuze werker in de dop en wil hij vooral zijn baas blij maken? Dan is apporteren, iets dragen of meenemen helemaal zijn ding.
- is je hond een zogenaamde sociale hond, die het liefst met soortgenoten speelt, kies dan voor binnenshuis een leuk hersenwerkje (snuffelmat, hondenpuzzel of maak zelf een verstopspelletje in krantenpapier oid).
- heb je een jachthond, dan is buiten speuren heel erg leuk om te doen en deze hond zou apporteren (dus van alles voor je ophalen) ook heel leuk moeten vinden.
- heb je een hond die het leuk vindt om kunstjes te doen, oefen dit dan op een speciale plek daarvoor, bij voorbeeld een oude poef of stoel. In de buitenlucht kun je boomstammen gebruiken om op, over of onder door te springen of te kruipen.
- gezond voor in huis en in de bench: kauwspeelgoed (flostouw of stevige kunststof bijtkluiven)
- Voor elke hond leuk en ontspannend maar ook inspannend: het hersenwerk in de vorm van de hondenpuzzel! Het is serieus werk voor ze en het maakt ze op een gezonde manier moe.

Stap 2

Begin pas aan het spel als de hond rustig is, maar niet slaapt. Roep de hond bij je, of maak een gebaar waardoor hij naar je toe komt. Dit alleen al, is een belonend woord en/of gebaar waard!
Neem voor het spel 10 tot maximaal 20 minuten de tijd, kijk goed naar je hond of het spel hem aanzet tot nadenken.
Beloon elke keer als het goed gaat (dit kan ook alleen in de vorm van aandacht: aaien, een knuffel bij de wangen of lovende woorden).
Als het teveel wordt, kan het spel te ruw worden of kan de hond letterlijk doordraaien. Dat is wel een teken om weer over te gaan tot de orde van de dag en het speelgoed weer op te bergen.

Stap 3

De sociale hond heeft buiten niet per se extra afleiding nodig, tenzij er helemaal geen honden zijn om mee te spelen. Wel heeft hij de aandacht van de baas nodig, in een voor hem belonende vorm.
Ook het buiten spelen met de hond neemt maar 10 minuten in beslag, maar is een extra leuk onderdeel van de wandeling.
Komt er een leuke soortgenoot bij? Dan is het eigenlijk beter om het speelgoed op te bergen, zodat hun contact niet wordt belemmerd. Willen ze best samen apporteren én is er geen sprake van strijd, dan kan dat natuurlijk wel.

Stap 4

En nu komt het moeilijkste.
Klaar met spelen is klaar met spelen. Voor de hond is het het duidelijkst als je het speelgoed buiten zijn bereik opbergt en overgaat tot de orde van de dag, en hem laat merken dat je nu geen tijd meer hebt voor hem. Een echte doorzetter zal het nog even volhouden om te proberen je over te halen.  Laat je niet vermurwen en vermijd verder contact met hem door letterlijk lichamelijk afstand te nemen. Zo doen de honden het onderling namelijk ook.
Heb je meer tijd voor je viervoeter over? Dan kun je altijd bij een goede hondenschool verder werken aan de samenwerking met je hond op een manier die jullie allebei leuk vinden.

Wil je echt bouwen aan een gezonde band met je hond, vraag dan een hondengedragsspecialist om je te coachen bij hoe je de hond weer in optimale balans krijgt met zichzelf en de omgeving.

Het werkgebied van Hondenbewustzijn is Noordholland.
Wil je contact met mij opnemen voor een consult, of ben je nieuwsgierig naar onze diensten bij Hondenbewustzijn? Ga naar de site, mail lucia@kwispelsvakantie.nl. of bel 06 - 51760749.

Je vindt hondenspecialisten die zijn aangesloten bij de Nederlandse vereniging van hondenspecialisten op deze kaart.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten