maandag 30 mei 2016

Ongehoord: Mijn hond heeft "ADHD"

Hyperactiviteit bij honden, is net als bij kinderen, een veelgehoord probleem. Deze nieuwe-tijds aandoening heeft een label gekregen. En wij mensen willen graag iets labelen, zodat we kunnen snappen wat er wordt bedoeld. Het duiden van een ziektebeeld echter betekent niet dat hieraan een grondige analyse van het werkelijke probleem ten grondslag ligt.
Kom op, dat kan veel beter!

Laten we ons beperken tot de AD, dit betekent attention defect. Er zou iets mis zijn met de aandacht. Of met het aandacht vragen, dat niet op een goede, prettige manier gebeurt. Wij hondengedragstherapeuten noemen dit: Opdringerig aandacht vragend gedrag en kunnen bij u thuis observeren en analyseren of dit werkelijk het probleem is waar aan gedacht moet worden.

Is dit inderdaad het probleem, dan kunnen we u heel erg goed op weg helpen om dit probleemgedrag bij te sturen, zodat u kunt zien dat uw hond hoogstwaarschijnlijk geen ADHD heeft, maar dat dit komt door de verwarring tussen mensentaal en hondentaal. In het programma van RTL 4 wordt weliswaar gesuggereerd dat het net mensen zijn. Maar geloof ook in de wetenschap dat de hond een dier is en als zodanig anders communiceert dan mensen. Een hond begrijpt het beter als je hem bewegwijzerd in hondengedrag door je op te stellen als een volwassen hond, die weliswaar tolerant is, maar wel duidelijk.

Aandacht van de baas is voor een hond een van de allerbelangrijkste beloningen, hij zal dan ook, als je hem de keuze laat, de hele dag zijn best doen om te scoren. Zolang wij dit leuk, gezellig en belangrijk vinden, kan hij zich snel ontwikkelen tot een professionele stalker.
Het laat zich raden dat als de aandachtsdosering abnormale vormen aan gaat nemen, de hond zich daarnaar zal gaan gedragen.
Het probleemgedrag is zeer zelfbelonend en daarom heel erg makkelijk ontwikkelbaar. De kleinere rassen en met name Staffords ontwikkelen dit gedrag sneller dan de grotere. Maar ook bij de grotere werkhonden is het een veelgehoord gedragsprobleem.

Het is niet meer eenvoudig om dit bij te sturen. Want verveling staat op de loer en daardoor nog meer probleemgedrag. Maar met behulp van een hondengedragstherapeut krijgt u veel inzicht in het hoe en waarom van het gedrag. We leggen graag en duidelijk uit wat er allemaal veranderd zal moeten worden om uw hond zich lekker in zijn vel te laten voelen en tevreden te zijn in huis en heel gelukkig buiten.

Wil je echt bouwen aan een gezonde band met je hond, vraag dan een hondengedragsspecialist om je te coachen bij hoe je de hond weer in optimale balans krijgt met zichzelf en de omgeving. Wij bieden individuele puppycoaching en hondengedragstherapie tegen redelijke tarieven. Meer informatie? bel of mail.

Het werkgebied van Hondenbewustzijn is Noordholland.
Wil je contact met mij opnemen voor een consult, of ben je nieuwsgierig naar onze diensten bij Hondenbewustzijn? Ga naar de site, mail lucia@kwispelsvakantie.nl. of bel 06 - 51760749.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten