webpagina Kwispels Vakantie

Hondenbewustzijn is onderdeel van Kwispels Vakantie, hondenopvang in huiselijke kring

vrijdag 15 april 2016

De schaamte Voorbij! Allang geen taboe meer: Hondengedragstherapie

Onlangs verscheen in de Telegraaf weer een heel artikel over het feit dat het aantal bijtincidenten met  honden zo slecht meetbaar is. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Hondenspecialisten reageerde hierop dat het voor veel hondenbezitters nog steeds te beschamend is om aan te geven dat hij of zij een keer gebeten is door zijn hond. De NvvH steunt de zogenoemde Alfa- of dominantie-roedel theorie niet. Deze is reeds lang achterhaald.

Ook de Martin Gaus academie geeft zuiver aan, in een onlangs verschenen artikel in Gezond Gehoor van voorjaar 2016, jaargang 6, nummer 1 dat de rangorde of Alfa-methode (waarbij het straffen van de hond en het dragen van de slipkettingen bij cursussen werd gebruikt) allang niet meer van kracht is. Helaas is het zo dat veel hondeninstructeurs zich niet veelvuldig per jaar aanmelden voor een bijscholing. Ook geeft Martin hierin aan dat Cesar Millan (helaas met miljoenen fans) zo'n 20 jaar achterloopt in zijn methoden van aanpak en dus bange honden creëert. Helaas gebruiken veel volgers zijn methoden wel "at home".

Waarom schaamte?: We gaan wel voor onze kinderen door het stof met alternatieve of psychologische therapie om hun gedrag bij te sturen. Het is tegenwoordig heel normaal om met een burn-out naar de huisarts te gaan. Een praatgroep voor getraumatiseerde lotgenoten bij te wonen. Je bij een patiëntenvereniging aan te sluiten, etc. Zelfs de ziektekostenverzekeringen vergoeden onze psychologen of alternatieve geneeswijze-wensen. Waarom zou je dan ook niet eens kritisch willen kijken naar het gedrag van je hond. Het kan best zo zijn dat hetgeen je een aantal jaar geleden hebt geleerd, inmiddels achterhaald is door de kynologische gedragsdeskundigen (van de NvvH).

Leuk is dat DWDD, Matthijs van Nieuwkerk deze week een gast aan tafel had http://www.npo.nl/de-wereld-draait-door/12-04-2016/VARA_101377042 primatoloog en bioloog Frans de Waal, al 30 jaar studerend in Amerika die ook opkomt voor de intelligentie en gevoelens van dieren. Hij heeft onlangs een boek gepubliceerd: Zijn wij slim genoeg om te weten hoe intelligent dieren zijn? Gelukkig worden veel mensen steeds slimmer. En zijn we bereid nieuwe feiten onder ogen te zien.

Onze honden geven feilloos aan dat zij bang voor je zijn en zich dus onveilig voelen. Omdat wij dit nog steeds uitleggen als de hond voelt zich "schuldig" en kan heel erg goed beredeneren wat de oorzaak is van het gedrag van de mens, gaan wij helaas veel te vaak te ver. Met escalaties tot gevolg. En waarschijnlijk nog meer onbegrip voor en door de hond.

Honden leggen verbanden: ik doe iets en dan komt de baas terug. Of: de baas bedreigt mij, ik moet dekking zoeken. De hond kan wel de oorzaak en het gevolg van zijn eigen gedrag uitleggen: Ik druk op een knop of haal een knop weg en er verschijnt een koekje. Maar niet tussen zijn actie en jouw reactie. Tenzij deze 100% betrouwbaar is gebleken. En dus lonend, nooit straffend.

Martin Gaus beweert nog steeds: wij hebben stress, en de hond kalmeert ons door bij ons te kruipen. Ik geloof stellig dat de hond kan invoelen en dus verdriet kan begrijpen en rouwen (immers, het is met onderzoek aangetoond, zij herhalen eindeloos gedrag dat zij lieten zien met een diergenoot toen diegene er nog was, ook al is deze er allang niet meer).
Maar stress kalmeren?? Nee. De hond wordt alleen maar gestresst van jou als jij dat ook bent. Maar ook omdat het de ene keer regent van bevestigingen van een 24-uurs band en je hem vervolgens plotseling alleen laat met alle gevolgen van dien.

Hulde aan alle hondeneigenaren die hun hond echt willen begrijpen en liefdevol en diervriendelijk willen leiden en beschermen.
Heb je het onder de knie? Dan is mensentaal een leuke aanvulling, maar nooit een must.

Wil je meer weten?

Met gedragscoaching van Hondenbewustzijn heeft u binnen 2 weken of, zo u wilt een paar coachingssessies, weer de band in balans met de hond. Een gedragsconsult kost 50 euro. U krijgt dan ook een duidelijk verslag met de uitleg van de te volgen menukaart voor uw hond en onbeperkt gratis online coaching bij vragen via de mail. Wilt u liever een aantal keer persoonlijk worden begeleid dan kunnen we 5 coachingslessen van 1 uur aanbieden voor 120 euro.

Wil je echt bouwen aan een gezonde band met je hond, vraag dan een hondengedragsspecialist om je te coachen bij hoe je de hond weer in optimale balans krijgt met zichzelf en de omgeving.

Het werkgebied van Hondenbewustzijn is Noordholland.
Wil je contact met mij opnemen voor een consult, of ben je nieuwsgierig naar onze diensten bij Hondenbewustzijn? Ga naar de site, mail lucia@kwispelsvakantie.nl. of bel 06 - 51760749.

Je vindt hondenspecialisten die zijn aangesloten bij de Nederlandse vereniging van hondenspecialisten op deze kaart.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten