dinsdag 23 mei 2017

"Een B'tje Jammer" : Piepspeeltjes kunnen nooit worden ingezet als "vermaak".

Als ik praktijklessen puppycoaching geef, ben ik met klant en pup in een hondenlosloopgebied. U leest het goed losloopgebied. Het verbaast mij daarom zeer dat daar ook vaak honden los lopen die een (potentieel) gevaar vormen voor andere honden en/of andere pups. We hebben het (in dit geval) dan over symptomen van overmatige prooi-, drijf- of achtervolgingsdrift. Ik noem het bewust symptomen omdat ik in de situaties dat ik daar met de pup in beland mijn aandacht niet kan richten op het uitgebreide interview met de eigenaar dat noodzakelijk is om de oorzaken te achterhalen, laat staan dat er een gedegen advies op dat moment geformuleerd kan worden. Ik heb kortweg 3 woorden voor de eigenaar in dat geval "Beetje Jammer He?". En dat is dan met ogen als schoteltjes ontvangen.

Het jammere zit m in 4 ongelukkigheden die samen een gevaarlijke combinatie vormen:
a. eigenaar roept of grijpt zijn of haar hond hardhandig tot de orde (dat is geen leermoment maar gek genoeg een "beloning" met als gevolg onterecht "respect" voor de eigenaar, tussen aanhalingstekens omdat de hond een onderdanige houding aanneemt uit angst en niet uit respect)
b. de pup heeft een zekere mate van doodsangst ondergaan (hard en duidelijk gepiept of gejankt) en onder onze rokken is gaan zitten. Er zijn nu 2 partijen onnodig bang gemaakt
c. de hond heeft kennelijk geen goede kansen gehad de hondentaal goed te gaan beheersen in zijn eerste 16 weken en negeert de kalmerende signalen van de pup totaal. Zonder hulp van een gedragstherapeut gaat de hond zijn gedrag niet verbeteren, sterker nog, door de overdosis aandacht van de baas (maar dan in negatieve zin) gaat er ook nog een sterke belonende werking van uit. De kans op herhaling is 100%.
d. de eigenaar van de prooifixerende hond (driftig rondjes draaiend gepaard met agressie-uitingen om mijn benen, waar de pup zich bevindt ) richt zich na het bij zich trekken van de hond die niet stopt direct op zijn eigen sociale netwerk en heeft geen aandacht voor wat er zich werkelijk voor drama afspeelde



Prooifixatie is onderdeel van de jachtdrift en zit in de genen van elk soort hond. Typische jachthonden kunnen dit verder uitontwikkelen met goede begeleiding, maar ook zij zullen in hun eerste levensfase onderscheid moeten leren maken tussen pups en prooien. De eerste 16 levensweken is elke hond goed trainbaar op socialisatie mits de eigenaar daarin investeert. Krijg je dus een hond na deze eerste 16 weken informeer dan altijd goed waar de hond aan gewend is en waaraan nog niet. Zo kun je hem samen met een therapeut beter begeleiden naar volwassenheid.

Een prooi in doodsangst piept of schreeuwt. Maar piepen of janken hoort ook bij kalmerende en remmende signalen in de hondentaal. Het is dus heel verwarrend voor de hond om met piepspeelgoed te spelen, erop te kauwen of om het stuk te maken. In feite wordt zijn moordlust, voor zover daar sprake van is, aangewakkerd.
Wij mensen doen natuurlijk heel hard ons best zo min mogelijk moordlustige honden te fokken, maar afhankelijk van zijn levenservaringen, succeservaringen en begeleiding kan elke hond dit gaan ontwikkelen, met hele nare gebeurtenissen tot gevolg.


Het is een gegeven dat ook na de zogenaamde socialisatiefase (de eerste 5 - 16 weken) de leerervaringen van de hond niet ophouden. Daarom is het ook belangrijk dat de fokker (tussen 5 en 8 weken) al begint met socialiseren van de hondjes op een goede manier. Maar dat u als hondeneigenaar niet stopt met socialiseren na de socialisatiefase. Een piepspeeltje kan dus nooit worden ingezet als "vermaak".


Wil je echt bouwen aan een gezonde band met je hond, vraag dan een hondengedragsspecialist om je te coachen bij hoe je de hond weer in optimale balans krijgt met zichzelf en de omgeving. Wij bieden individuele puppycoaching en hondengedragstherapie tegen redelijke tarieven. Meer informatie? bel of mail.

Het werkgebied van Hondenbewustzijn is Noordholland.
Wil je contact met mij opnemen voor een consult, of ben je nieuwsgierig naar onze diensten bij Hondenbewustzijn? Ga naar de site, mail lucia@kwispelsvakantie.nl. of bel 06 - 51760749.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten