maandag 18 mei 2015

heilige huisjes (graal) en herstructureringsambtenaren (azijnzeikers) - wat kost een hondengedragstherapeut

Met dank aan Puur Gezond voor de inspiratie voor de titel. In het hondengedragsdeskundige landschap werkt het ook zo:

De gedragstherapeut werkt hard aan de professionalisering van de geestelijke gezondheid van de hond, minimaal zo belangrijk als de fysieke gezondheid, waarbij men grif betaalt voor entingsprogramma's waarvan vaak de helft overbodig is. Toch wil men voor gedegen advies liever niet betalen. Hieronder ziet u dat betalen loont.


Op 1: Waarom kost een hondengedragstherapeut/puppycoach geld
Geestelijke gezondheid van je hond is net zo belangrijk als fysieke gezondheid, we leven in een land met 2,2 miljoen honden en ook nog eens naast of boven elkaar. Zowel voor je hond als voor jezelf en je omgeving is het belangrijk dat je hond zich senang voelt in onze mensenwereld.
Een dierenartsbezoek is rete-normaal, maar een gedragstherapeut of puppycoach kunnen we niet betalen??
Een gedragstherapeut investeert in studie, in materiaal en in zichzelf, vaak moet deze zelf het hoofd boven water zien te houden omdat de plekken in het bedrijfsleven ineens op zijn, en is er bovendien sprake van ware interesse in hondentaal in combinatie met onze veel te ingewikkelde wereld en eisen.

Op 2: Waarom bestaat de hondengedragstherapeut/puppycoach
Een investering in een puppycoach na de aanschaf van je pup is relatief klein, voor 200 euro word je in 5 lessen op het juiste spoor gezet om je hond perfect aan te passen aan de door jou gekozen leefomgeving. Het neemt veel onzekerheid weg, je leert de hondentaal te begrijpen en je werkt aan een stevige basis tot en met de pubertijd. Een betere start kun je niet maken met je nieuwe huisvriend. Bij de eerste les krijg je ook het puppyhandboek aangereikt. Vervolgens zijn alle vragen die je hebt via email te stellen aan je begeleider. Je legt hierbij een complete en solide basis voor het gedrag van je hond voor de rest van jullie leven samen.

Gebeurt dit niet, dan wil dat niet automatisch zeggen dat je hond een gedragsprobleem krijgt, immers je moet dat zelf wel als zodanig onderkennen. Om te voorkomen dat je in een brede maatschappelijke discussie belandt met goed bedoelde, maar vaak tegenstrijdige adviezen, is het raadzamer dan een consult (vaak maar eenmalig) met een gedragsdeskundige in te plannen.

Op 3: Waarom draagt een hondengedragstherapeut/puppycoach bedrijfskleding
Voor een hond is het vreselijk verwarrend om de ene dag het ene probeersel en de andere dag het andere probeersel voorgeschoteld te krijgen. Een juiste insteek van de benaderingswijze van de hond en consequente uitvoering hiervan is cruciaal voor het slagen van de therapie en het verkrijgen van gewenst gedrag.
Ga daarom nooit naar meerdere therapeuten tegelijk of kort achter elkaar. Vraag je af of je je kunt vinden in de complete analyse van het gedragsprobleem of kijk goed of je zelf nog iets over het hoofd gezien hebt tijdens de observatie en het interview. Kleine dingen kunnen van grote invloed zijn (geweest) op het gedrag van je hond.
Om zich tijdens de puppycoachingssessies in het bos niet te hoeven mengen met hondenfluisteraars of betwetende doe-het-zelvers, is het noodzakelijk herkenbaar te zijn. Een eindeloze discussie is nooit ten bate van de hond en zijn gedrag.

Op 4: Waarom is slechts 1 consult toereikend voor een complete gedragsverandering
In tegenstelling tot het bedrijfsleven, waarbij een consult een heleboel partijen (stakeholders) moet ondervragen, kunnen wij het af met de eigenaar van de hond en degenen die hem het meest verzorgen. (Vaak bent u dat beiden, al denkt u dat u de enige bent). Voor het welslagen van de therapie is een gedegen interview met de eigenar(en) van belang. We gaan daarbij diep in op de hondentaal zelf en alle factoren die van invloed kunnen zijn geweest op zijn huidige gedrag, we stellen hoofdoorzaken vast en geven advies over de in te zetten therapiemethode(n).  Deze analyse beslaat in totaal niet meer dan 1,5 uur. U krijgt hiervan een uitgebreid verslag per email en als er nog vragen zijn over de behandelmethode dan kunt u altijd nog nabellen of mailen. Voor een dergelijk consult bent u gemiddeld 100 euro kwijt.
Alternatieve methoden en technieken of slechts symptoombestrijdingen laten u met een veel hoger kostenplaatje achter, zonder het gewenste resultaat.

Op 5: Waarom werkt symptoombestrijding an-sich niet zonder analyse
Omdat men denkt geld te kunnen besparen en een voorbeeldige hond te kunnen verkrijgen door de "do not try this at home" adviezen van TV of facebook te kunnen plukken, worden de problemen vaak groter omdat de achterliggende oorzaken niet worden weggenomen of niet in de therapiemethoden zijn meegenomen.
Een positieve hondbenadering is: ik wil investeren in een gezonde toekomst van mijn hond en mijzelf.

Tot slot de mythe: Zonder Correcties
Een van de allerbelangrijkste methoden is de negatieve correctie (de kunst van het weglaten). Wil je echt lekker italiaans kunnen koken, dan zou ik hierbij Jamie Oliver willen quoten. Het kan alleen maar slagen, als je de smaak nog kunt herleiden. Het toedienen of weglaten van aandacht is een van de belangrijkste ingrediƫnten.
Zou ik mijn therapiemethoden en ingrediĆ«nten zomaar prijs willen geven op K11 IRIS' facebookpagina?

Nee. Dus mail naar info@kwispelsvakantie.nl als je wel professioneel met puppycoaching of gedragstherapie aan de slag wilt met je hond.

Voor elk advies op maat doneren wij 5 euro via www.wandelvooreenander.nl/kwispelsvakantie aan de stichting AINF, gezonde adopties van zuideuropese asielhonden.

Disclaimer: Inhoudsrechten
Hoewel onze informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt onderhouden kunnen gebruikers van deze informatie geen rechten ontlenen aan of aanspraak maken op de juistheid en volledigheid van de inhoud. Bij het gebruikmaken van hyperlinks (doorverwijzigingen naar andere websites) aanvaardt Kwispels Vakantie geen enkele aansprakelijkheid voor de geboden informatie op deze sites. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die daardoor kan ontstaan.
Privacy
Kwispels Vakantie respecteert uw privacy zeer en zal toezien dat de communicatie en gegevensuitwisseling met onze gastgezinnen zo veilig mogelijk gebeurt.
Copyrights
Op alle teksten en beelden in dit verslag berust het copyright bij Kwispels Vakantie. Dit houdt in dat er  niets zonder toestemming van Kwispels Vakantie mag worden gekopieerd.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten